Dagen efter piller och säkerhet

Risken att bli gravid minskar kraftigt om man tar ett dagen efter piller efter att man haft oskyddat sex (eller sex där kondomen spruckit). Men effekten är inte hundraprocentig så man ska alltid göra ett graviditetstest 3-4 veckor efter att man använt pillret.

Tid

dagen efter piller säkerhetTiden är mycket viktig när det gäller dagen efter piller och sannolikheten att bli gravid. Risken för graviditet minskar ju tidigare efter samlaget som man får i sig tabletten. Trots namnet (dagen efter piller) behöver man alltså inte alls vänta till dagen efter utan man bör så snart man kan ta tabletten. En bra ide kan därför vara att ta kostnaden och köpa ett dagen efter piller att ha hemma eller i väskan. Beställ hem ett dagen efter piller idag. Läs mer på vår sida om att köpa dagen efter piller.

ANNONS
EllaOne
Effektivaste pillret (5 dagar)
Recept online
Diskret och snabb leverans
KLARNA / VISA / MC

Hur säkra är dagen efter piller?

Piller som innehåller ulipristal tex EllaOne

 • En nyligen genomförd studie visade att 98 av 100 graviditeter förhindrades d.v.s. 98%.
  Ellaone är alltså effektivare än dagen efter piller med levonorgestrel t.e.x. Levonelle, Norlevo och Postinor.

Piller som innehåller levonorgestrel t.e.x. Levonelle och Norlevo

 • Inom 1 dag efter oskyddat samlag, ca 95 100 graviditeter förhindras.
 • Inom 2 dagar efter oskyddat sex, ca 85 100 graviditeter förhindras.
 • Inom 3 dagar efter oskyddat samlag, ca 58 av 100 graviditeter förhindras.

Hur ofta kan man ta dagen efter piller?

Det finns ingen gräns för hur ofta man kan ta ett dagen efter piller under en menscykel. Man bör dock bara använda det i nödfall och inte som ett preventivmedel. Sannolikheten att bli gravid är högre än med vanliga preventivmedel t.e.x. kondom eller p-piller. Det finns också risk att man stör sin mens och får mellanblödningar. Läs mer om mens och dagen efter-piller på våran sida om biverkningar.

Amning och dagen efter piller

 • EllaOne (piller med ulipristal)
  En risk för det ammade barnet kan inte uteslutas. Efter intag av EllaOne rekommenderas att man avstår från amning under en vecka. Under denna tid rekommenderas att man pumpar ut och kastar bröstmjölken.
 • Levonelle, Norlevo (piller med levonorgestrel)
  Levonorgestrel passerar över i bröstmjölk och man bör därför inte amma direkt efter att man tagit tabletten, det går dock bra att amma precis innan tabletten tas och även att pumpa ut mjölk för att spara. Man bör därefter undvika att amma de närmaste 8 timmarna efter tabletten och kassera mjölken från ammningstillfällen under denna tid.

Om man redan är gravid

Man ska inte ta dagen efter piller om man misstänker att man redan är gravid. Dagen efter piller avbryter inte en påbörjad graviditet och är ingen abortmetod.

 • EllaOne (piller med ulipristal) 
  Det är inte känt om fostret kan påverkas negativt.
 • Levonelle, Norlevo (piller med levonorgestrel)
  Studier påvisar inga fosterskdande effekter.

Alkohol och akut p-piller

Tänk på att om man kräks inom 3 timmar efter att man tagit tabletten bör man snaras ta en ny.

Anledningar att ta dagen efter piller

 • Om man har haft oskyddat samlag och inte vill bli gravid
 • Om man misstänker att avbrutet samlag inte har fungerat.
 • Om kondomen har gått sänder eller glidit av under samalaget
 • Om man glömt att ta sitt p-piller i tid
 • Om man tror att sin spriral har åkt ut eller att ett pessar har kommit ur läge

P-piller och dagen efter piller

Dagen efter piller påverkar skyddet från p-piller negativt. Man fortsätta ta sina p-piller som vanligt men skydda sig med kondom eller avstå från sex i minst 14 dagar.

Om man har tagit ett dagen efter-piller eftersom man glömt att ta sitt p-piller bör man fortsätta med p-pillren men dessutom skydda sig fram till nästa menstruation och minst 14 dagar.

levonorgestrel

Levonorgestrel är det aktiva ämnet i akut p-piller och är ett så kallat progestin, det vill säga ett syntetiskt progesteron. Progesteron i sin tur är ett kvinnligt, och naturligt förekommande, könshormon.

Levonorgestrel är alltså inte en produkt i sig men ingår i akut-p-piller, antingen som en del av pillret (tillsammans med andra aktiva ämnen) eller som det enda aktiva ämnet. I piller där Levonorgestrel är det enda aktiva ämnet brukar det vara i doser av 1500 mikrogram, fördelat på två doser á 750 mikrogram.

I vilka dagen efter-piller finns Levonorgestrel
Levonorgestrel finns i receptfria dagen efter-piller som Postinor, Norlevo och Levonelle.

Hur fungerar Levonorgestrel
Levonorgestrel fungerar så att tillverkar stora mängder av det kvinnliga hormonet progesteron vilket lurar kroppen att tro att ägglossningen redan har inträffat. Produktionen av detta hormon motverkar ägglossning och förhindrar befruktning av ägg.

Levonorgestrel gör det också svårare för spermier att tränga in i livmodern genom att göra slemhinnorna i livmodern tjockare. Desto mindre chans spermierna har att överleva, desto mindre sannolikt är det att en befruktning sker.

ANNONS
EllaOne
Effektivaste pillret (5 dagar)
Recept online
Diskret och snabb leverans
KLARNA / VISA / MC

ulipristal

Ulipristal fungerar genom att förändra effekten av det naturliga könshormonet progesteron. Kvinnans ägglossningen förhindras eller fördröjs och därför förhindras man att blir gravid även om man haft sex i den fas i menscykeln då sannolikheten för befruktning är stor.

I vilka dagen efter piller finns ulipristal

Ulipristal finns i EllaOne, Läs mer och se pris på EllaOne.